Kimon Mars 2010 066site rose oinop

 

        Ροζέ Οινοποίηση

 

Στους Κίκονες το Ροζέ έχει μια ξεχωριστή θέση πρώτον γιατί είναι αδίκως παρεξηγημένο και δεύτερον γιατί Ροζέ ήταν το πρώτο κρασί που οινοποίησε η Οινολόγος του Κτήματος Μελίνα Τάσσου κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Βρετάνη της Γαλλίας, όπου παράγονται τα περίφημα Rose dAnjou.

Η ροζέ οινοποίηση στους Κίκονες ξεκινά με την διαλογή αρχικά των ερυθρών σταφυλιών. Καθώς η δεξαμενή γεμίζεται με το ειδικό αναβατόριο για υγρά και για στερεά, τα πρώτα σταφύλια (ολόκληρες ρώγες) θα πέσουν και θα δώσουν κάποιο χυμό. Το επόμενο πρωί αντλείται όλος αυτός ο χυμός (γλεύκος) ελεύθερης ροής που δεν πρόλαβε να βαφτεί πολύ από το χρώμα της φλούδας και μεταφέρεται σε χωριστή δεξαμενή για να γίνει το Ροζέ Κίκονες.

Επειδή το Λημνιό είναι η πιο χαμηλής χρωματικής έντασης ερυθρή ποικιλία που οινοποιείται μονοποικιλιακά στους Κίκονες, το Ροζέ Κίκονες πάντα περιέχει ένα μεγάλο μέρος από Λημνιό. Έτσι γίνεται φυσικά η συμπύκνωση των ερυθρών κρασιών των Κικόνων. Κατά τα άλλα συμπληρώνεται από άλλες ποικιλίες από τις οποίες αντλείται με την ίδια μέθοδο γλεύκος για την παραγωγή του πολυποικιλιακού "Ροζε Κίκονες", του οποίου η σύνθεση αλλάζει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με το ποιά ερυθρή ποικιλία χρειάζεται περισσότερη συμπύκνωση.