658

Ετικέτα

 

        Στις ετικέτες, που αγκαλιάζουν την φιάλη των Κικόνων, παρουσιάζονται στοιχεία, που αφορούν στην ιστορία της Θράκης σε σχέση με την αμπελουργία και την οινοποίηση. Το όνομα του οινοποιείου δόθηκε από τους Κίκονες, τον αρχαίο θρακικό λαό, που κατοικούσε στην περιοχή ανάμεσα στη λίμνη Βιστωνίδα και στον ποταμό Έβρο και που πρώτος καλλιέργησε αμπέλια και παρήγαγε κρασί στην περιοχή. Για τα περίφημα κρασιά των αρχαίων Κικόνων έχουμε τις πρώτες αναφορές από τον Όμηρο και στα δύο έπη του. Στην Οδύσσεια ο ποιητής μας παραδίδει, ότι ο ιερέας των Κικόνων Μάρωνας προσφέρει στον Οδυσσέα κρασί της περιοχής, ενώ στην Ιλιάδα οι Κίκονες, που παρουσιάζονται ως σύμμαχοι των Τρώων, προμηθεύουν το γλυκόπιοτο κρασί τους στους Τρώες αλλά και στους Αχαιούς κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου.

        Το έμβλημά των Κικόνων, το άλογο, δεν είναι άλλο από τον πιστό και ακούραστο σύντροφο των αρχαίων Κικόνων στη μάχη αλλά και στον ειρηνικό καθημερινό τους μόχθο. Δεινοί ιππείς, οι Κίκονες είχαν το άλογο ως σύμβολό τους. Μάλιστα είχαν ηρωοποιήσει και θεοποιήσει το διάσημο, από τα νομίσματα που βρέθηκαν στην περιοχή, Θράκα Ιππέα. 

orionΧαρακτηριστική στην ετικέτα των Κικόνων είναι και η παρουσία του αστερισμού του Ωρίωνα, κι αυτό γιατί σχετίζεται με τις αμπελουργικές εργασίες των αρχαίων Κικόνων. Γνώστες και παρατηρητές των ουράνιων φαινομένων οι Κίκονες αμπελουργοί συνέδεσαν άμεσα τις εργασίες τους με τον Ωρίωνα. Όταν κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο ο Ωρίων ανέτελλε τα μεσάνυχτα στον ουράνιο θόλο τους έδινε το σύνθημα και οι γιορτινές μέρες του τρυγητού ξεκινούσαν.