DSCF1129leyki oinop

 

 

          Λευκή Οινοποίηση

 

Οι δυο λευκές ποικιλίες που οινοποιούνται στους Κίκονες είναι η ελληνική Μαλαγουζιά και η γαλλική Chardonnay.

Η Μαλαγουζιά εμφιαλώνεται με το όνομα «Μάρων Κίκονες Λευκός» και ζυμώνει αποκλειστικά σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Είναι η λουλουδένια και φρουτώδης λευκή επιλογή, με ένταση στο άρωμα στόματος και αρκετή λιπαρότητα. Διάρκεια ζωής στη φιάλη 7-8 χρόνια.

Το «Chardonnay Κίκονες» με την ομώνυμη ετικέτα, ζυμώνει κατά το 1/3 του όγκου σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και κατά τα 2/3 του όγκου του στη δεξαμενή. Η οινολογική αυτή επιλογή έγινε έτσι ώστε τα χαρακτηριστικά του βαρελιού να είναι διακριτικά σε σχέση με αυτά των φρούτων. Διάρκεια ζωής στη φιάλη 10-11 χρόνια.

Μετά από την διαλογή, τα λευκά τσαμπιά ολόκληρα, πιέζονται στο πνευματικό πιεστήριο. Χρησιμοποιούνται ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ η ζύμωση είναι θερμοκρασιακά ελεγχόμενη ώστε να αναδειχθούν στο μέγιστο τα αρωματικά χαρακτηριστικά. Μετά το τέλος της ζύμωσης, πραγματοποιούνται οι διαδικασίες πρωτεϊνικής και τρυγικής σταθεροποίησης αφήνοντας όμως χρόνο στο κρασί να επανέλθει μετά από κάθε διαδικασία. Γι αυτό το λόγο ακόμη και το «Μάρων Κίκονες Λευκός» εμφιαλώνεται στο τέλος της Άνοιξης. Το Chardonnay Κίκονες αργεί πολύ περισσότερο, ίσως κι ένα χρόνο από την μέρα συγκομιδής του σταφυλιού.

Η εμφιάλωση των λευκών κρασιών γίνεται μόνο με ένα μη αποστειρωτικό φιλτράρισμα, που σημαίνει ότι όλοι οι ευεργετικοί μικροοργανισμοί που πραγματοποίησαν τις ζυμώσεις των λευκών κρασιών βρίσκονται μέσα στη φιάλη.