Maronia Vineyard i pad smlarge
 

       Ο αμπελώνας


     Οι αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας των “Κικόνων” βρίσκονται στην Μαρώνεια της Θράκης κι εκτείνονται συνολικά σε έκταση 100 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια περιοχή με ιδιαίτερο μικροκλίμα που επηρεάζεται από την αύρα του Θρακικού πελάγους και την παρουσία του όρους Ίσμαρος. Με εδάφη τα οποία είναι ερυθρά αργιλοπηλώδη και με μεγάλο ποσοστό από πετρώματα πυριτίου. Ο συνδυασμός αυτός μικροκλίματος και εδάφους καθιστά την περιοχή της Μαρώνειας ως ένα από τα καταλληλότερα αμπελοτόπια της γης. Άλλωστε, η Μαρώνεια κατά την αρχαιότητα ήταν ένας από τους πιο διάσημους αμπελώνες της Μεσογείου.

      Οι καλλιεργητικές φροντίδες των αμπελώνων των «Κικόνων» βασίζονται στις πρακτικές της βιολογικής γεωργίας και της μικρότερης δυνατής παρέμβασης από τον άνθρωπο. Στις ιδιαιτερότητες της καλλιεργητικής μεθόδου περιλαμβάνονται η συγκαλλιέργεια αμπελώνα και βίκου (Vicia). Πρόκειται για τον πλέον «βιολογικό», αλλά και «οικολογικό» τρόπο εμπλουτισμού του εδάφους (χλωρά λίπανση), ενώ η συμβίωση αμπελιού και βίκου δημιουργεί ένα μικροπεριβάλλον ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ωφέλιμα έντομα.

       Άλλη πρωτοπορία των Κικόνων είναι η χρήση της μεθόδου VSP (Vertical Shoot Positioning). Αφορά στο κούρεμα του φυλλικού τοιχώματος των κλημάτων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σκιάζονται τα σταφύλια, προστατεύοντάς τα από την έντονη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής τους. Έτσι, αποφεύγονται τα εγκαύματα στις ρώγες, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά σε ζεστά κλίματα και επιτυγχάνεται οψίμιση της παραγωγής, δηλαδή τα σταφύλια ωριμάζουν με πιο αργό ρυθμό και έτσι αναπτύσσονται σωστά τα αρωματικά και φαινολικά τους χαρακτηριστικά.    

    Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Λημνιό, η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία αμπέλου, η Μαλαγουζιά, λευκή αρωματική ελληνική ποικιλία, το διάσημο Chardonnay, οι μπορντωλέζικες ποικιλίες Merlot και Cabernet Sauvignon, το ιταλικής καταγωγής αλλά Αυστραλέζικης έμπνευσης Sangiovese και το υπέροχο Syrah. Η σωστή καλλιέργεια των αμπελώνων διασφαλίζεται με την επίβλεψη αυτών από τον γεωπόνο Βασίλειο Τάσσου.

FullSizeRender2